FészekFlow

S Z O L G A • Z S Ó F I

Női szertartások, hétköznapi rituálék, női termékenység varázslások

Rólam

A női termékenység és a női teremtő erő kortól függetlenül megélhető és behívható.

 

Szolga Zsófi vagyok.

Ruhatervező iparművészként és design menedzserként végeztem a MOME-n, még a régi osztatlan, 5 éves képzésben. 2 gyermekes édesanya vagyok. Férjemmel részt vettünk egy Waldorf óvoda alapításában.

 

Az anyaságom hozott közelebb a szertartásokhoz és a hétköznapi rituálékhoz.

Azt éreztem, hogy kiüresedettek és sekélyesek az ünnepeim. A gyerekeimnek azonban szerettem volna szines, illatokkal, melegséggel és varázslattal teli ünnepeket és hétköznapi rituálékat varázsolni. És persze saját magamnak is. A waldorf óvodai élet ünnep és ritmus középpontúsága is ezt erősítette bennem.

Egy 2 éves női szertartás vezető képzésnek köszönhetően (Kovács Gyöngyi Nalininél a Naptanyán, Zebegényben) érlelődött meg bennem az érzés, hogy azt a sok tapasztalatot és tudást, ami a női önkereső utamon gyűlt össze, szeretném megosztani nőtársaimmal szertartások formájában.

Számomra a szertartás egy olyan megtartó tér és idő, amiben megpihenhetek, jelen lehetek önmagam számára. Ahol megállhatok, levethetem a régi ruhámat, és újba bújhatok.

Amikor nők összegyűlnek szert tartani, az mindig csodálatos erőket mozgat meg. Támaszt, inspirációt, vigaszt, megbocsátást, teremtő erőt láttam feléledni a női körökben.

Úgy érzem, ezt az elfeledett, de mélyen mindannyiunkban szunnyadó női teremtő erőt szeretném nővéreimnek átadni, segíteni feléleszteni, visszatalálni önMAGunkhoz. 

Ebben a legmélyebb forrásom a magyar népi kultúra, amely számomra a hazatalálás, a középre érkezés, önmagomba való visszaérkezés. Ezt tanulom a magyar népi gyógyász képzésben 2021-2023 között Magfalván (vezető oktatóm Vígvári János).

Tanítómnak tartom Fehér-Pál Ritát és Fehér Tamást, akik számomra a legtisztább forrást jelentik és akiktől az emlékezést kapom ajándékba. Általuk tisztult ki a nő és a férfi szent szerelme és szent egy-sége, amelyet munkámban is mindig képviselek.

Csak olyat adok át másoknak, amit előtte magamon átfolyattam, megtapasztaltam. Számomra ettől válik autentikussá az, amit képviselek.